Odjeli

ODJEL ZA ODRASLE KORISNIKE

(032/450-357)
odrasli@gkvu.hr

Na Odjelu za odrasle korisnike možete posuditi raznovrsnu knjižnu građu namijenjenu

ne samo onima koji čitaju iz potrebe već i onima koji čitaju zbog zadovoljstva i razonode.

Knjižni fond čini hrvatska književnost, sve strane književnosti prevedene na hrvatski jezik, knjige na stranim jezicima te velik broj stručnih knjiga iz svih područja ljudskog znanja, a posebno izdvajamo: popularnu psihologiju i medicinu, knjige iz područja informatike, pedagogije, literaturu s političkom, povijesnom, zavičajnom te tematikom Domovinskog rata.

Knjižni fond korisnici mogu pretraživati putem elektroničkog kataloga u knjižnici, a izvan nje putem internetske stranice. Također su im na raspolaganju i računala za pretraživanje interneta uz naknadu prema Cjeniku GKV.

Na odjelu se nalazi i čitaonica tiska u kojoj su dostupni brojni naslovi dnevnog tiska – Večernji list, Jutarnji list, Glas Slavonije, Vjesnik; 24 sata, Sportske novosti, kao i veliki broj naslova tjednika, dvotjednika i mjesečnika, a od koji izdvajamo: Globus, Nacional, Gloria, Story, Cosmopolitan, Vukovarske novine, Forum, Aktual, Sensia, Meridijani, Bug, Mreža, Mama i beba, Moje dijete, Narodne novine i dr.

Osim knjižne građe, na Odjelu za odrasle korisnike nalazi se i neknjižna građa koju čine različiti žanrovi glazbenih CD-a te filmova na video kasetama i DVD-ima.

DJEČJI ODJEL

(032/450-355)
djecji@gkvu.hr

Namijenjen je djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, roditeljima, onima koji rade s djecom, ali i svima koji vole zaviriti u čarobni svijet mašte i razigranog stvaralaštva.

Odjel je podijeljen u tri dijela:

  • kutak za najmlađe
  • kutak za mlade
  • igraonica.

U kutku za najmlađe nalaze se slikovnice i knjige za djecu nižih razreda osnovne škole: lektirni naslovi, pustolovni, zabavni romani i dr.

U kutku za mlade mogu se prelistati njima primjereni časopisi (Modra lasta, Smib, Radost, National Geographic Junior, Drvo znanja, Radost i dr.), napraviti plakat ili napisati domaća zadaća i sl. I tu su neizostavni lektirni naslovi, ali i veliki broj zabavno-edukativnog štiva. Euro-Internet kiosk omogućuje našim mladim korisnicima brzo pretraživanje interneta.

Igraonica je namijenjena djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, utorkom i četvrtkom od 10:00 do 12:00 sati, te ponedjeljkom i srijedom od 17:00 do 19:00 sati.

Igraonica postaje mala kreativna radionica u kojoj se djeca mogu igrati, zabavljati, družiti i stjecati nova znanja. Svi su programi u okviru igraonice besplatni.

Osim knjižne, na Dječjem se odjelu nalazi i neknjižna građa: audiokasete, audioCD-i, DVD-i, CD-romovi i igračke.

Na Odjelu su postavljena i tri računala namijenjena pisanju referata, pretraživanju interneta i sl. Na raspolaganju je i referentna građa: enciklopedije, rječnici, gramatike, leksikoni, atlasi i ostala stručna literatura. Pomoć pri odabiru knjiga, pronalaženju izvora znanja, osmišljavanju literarnih i likovnih aktivnosti rado će pružiti knjižničari Dječjeg odjela.

STUDIJSKI ODJEL

(032/450-356)
studijski@gkvu.hr

Studijski odjel različitim oblicima djelovanja pruža usluge ponajprije srednjoškolcima, studentima, znanstvenicima, ali i ostalim korisnicima svih dobnih i obrazovnih skupina. Ovdje je smještena rijetka i vrijedna građa koja u sebi obuhvaća općeznanstveni fond iz svih područja ljudskog znanja i stvaralaštva.

Knjižni se fond Studijskoga odjela u pravilu ne posuđuje izvan Knjižnice, izuzev vikenda. Posudba vikendom izuzima referentnu građu: rječnike, enciklopedije, atlase, gramatike, leksikone i sl..

Korisnicima Studijskog odjela na raspolaganju je:

  • fond Zavičajne zbirke: za Zavičajnu zbirku prikupljaju se knjige, ali i ostala građa, objavljena na području grada Vukovara; knjige čiji autori potječu s područja grada Vukovara; knjige koje govore o Vukovaru ili Vukovarcima.
  • fond Zbirke knjiga o Domovinskog rata posjeduje oko 1200 primjeraka s tematikom Domovinskog rata.
  • stručna periodika, oko 30 stručnih časopisa (Jezik, Književna smotra, Suvremena lingvistika, Kolo, Učitelj i dr.)
  • fond neknjižne građe na Studijskom odjelu čini multimedijalna građa odgojno–obrazovnog sadržaja tematski vezana za nastavni program. Korisnici je mogu koristiti isključivo na Studijskom odjelu.

Odjel nudi dvadesetak sjedećih mjesta za rad u primjerenim uvjetima. Ujedno, korisnici mogu koristiti osam računala za pripreme maturalnih radnji, seminara i ostalih pisanih dokumenata. Uz pristup internetu, postoji i mogućnost skeniranja, spiralnog uvezivanja, plastificiranja, fotokopiranja, snimanja podataka na CD-ROM te printanja.