U petak, 11. studenoga 2016. godine, u Gradskoj knjižnici Vukovar je održan prvi modul edukacije knjižničara pod nazivom „Uvod u rad s mladima u zajednici i rad na osobnom razvoju mladih“.

Edukacija se provodi u sklopu projekta „SPAJALICA – Youth Corner infrastructure and services development within public libraries“ koji je Gradskoj knjižnici Vukovar odobren u sklopu IPA 2012&2013 komponenta prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom, Prioritet 2: Poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije. Ukupna vrijednost projekta je 108.188,34 EUR u kojoj EU sufinanciranje iznosi 75.335,54 EUR ili 69,63 %.

Provedba projekta traje 18 mjeseci i u tom razdoblju planira se urediti prostor Odjela za mlade pri Gradskoj knjižnici Vukovar, te educirati knjižničare za rad s mladima.

Prvi trening su održale Irena Mikulić i Zdenka Radić iz PRONI Centra za socijalno podučavanje iz Osijeka, a sudjelovali su knjižničari iz Vukovara, Tuzle i Vinkovaca.

Ciljevi prvog modula bili su pojasniti značaj rada s mladima, potaknuti promišljanje kod sudionika o ciljevima, vrijednostima i principima koje zagovara i promovira rad s mladima, uloga Odjela za mlade i moguć utjecaj na mlade i zajednicu, te postavljanje dobre strukture Odjela za mlade u odnosu na očekivane ishode rada s mladima.

Edukacija obuhvaća ukupno 3 modula, koji će se provoditi jednom mjesečno. Nakon prvog održanog u studenom, iduća dva održat će se u prosincu i siječnju, također u Gradskoj knjižnici Vukovar, na kojima će se razviti i program rada za mlade.