Zabavnu biblioteku, jedan od najdugovječnijih nakladničkih nizova u hrvatskom nakladništvu, pokrenuo je dr. Nikola Andrić 1913. godine. Namjera mu je bila objavljivati djela hrvatske i svjetske književnosti koja bi mogla pobuditi šire zanimanje čitateljske publike. U dvadeset osam godina izlaženja, do 1941., Andrić je objavio 603 broja Zabavne biblioteke u 441 svesku. Angažirajući široki krug suradnika i prevoditelja Andrić je ostvario jedinstven poduhvat koji je, među ostalim, odlučujuće djelovan na stvaranje generacija čitatelja koji su nove knjige Zabavne biblioteke očekivali s nestrpljenjem. I sam je preveo šezdesetak knjiga za ovu kolekciju.

Nikola Andrić trajan je predmet pažnje Gradske knjižnice Vukovar u nastojanju da prikupi i sačuva što više njegovih djela i podataka o njemu. Takvo nastojanje usmjerilo je Knjižnicu i na pokušaj prikupljanja i kompletiranja Andrićeve Zabavne biblioteke, koja, prema našim saznanjima ni u jednoj knjižnici nije cjelovito sačuvana.

Nakon višegodišnjeg traganja ovoj akciji nazire se i kraj jer Gradskoj knjižnici nedostaju još samo dvije knjige ovog niza. To je posebno značajno već i svjetlu činjenice da će se 2013. obilješiti stogodišnjica izlaska prve knjige Zabavne biblioteke. Zbog toga smo pokrenuli i širu akciju kako bismo do tog jubileja prikupili, a potom i prikazali ovu jedinstvenu nakladničku kolekciju u cjelini.

Legenda uz slike:

01 – Logo Zabavne biblioteke
02 – Vinjeta, zaštitni znak Zabavne biblioteke, rad Tomislava Krizmana
03 – 05. Knjige Zabavne biblioteke u Gradskoj knjižnici Vukovar
06 – Katalog Zabavne biblioteke, prir. Ivana Mandić Hekman, Zagreb, Ex libris, 2007.
07. -Leksikon Zabavne biblioteke, prir. Ivana Mandić Hekman, Zagreb, Ex libris, 2010.

Tekst o Zabavnoj biblioteci dr. Ivane Mandić Hekman možete pročitati ovdje.

Popis svih knjiga Zabavne biblioteke možete pogledati ovdje.

Popis knjiga za kojima Gradska knjižnica Vukovar još uvijek traga možete pogledati ovdje.